Leiders in Nederland,
Wij schrijven jullie namens EndCoronavirus.org, ‘s werelds grootste platform opgericht om de COVID-19 pandemie te stoppen. Onze uitspraken worden gesteund door het New England Complex Systems Institute (NECSI), wij verenigen meer dan 2000 wetenschappers en vrijwilligers, waaronder ook wetenschappers van Harvard & MIT. Wij hebben de uitbraak en controle van het COVID-19 virus nauwlettend gevolgd sinds januari. Wij kunnen via netherlands@endcoronavirus.org bereikt worden om dit verder te bespreken.
Gisteren heeft het Deutsche Gesellschaft für Epidemiologie (DGEpi) een belangrijke rapport gepubliceerd met betrekking to het coronavirus. De onderzoekers laten zien dat het Duitse zorgstelsel zal instorten tenzij het reproductiecijfer (R0) van het virus, welke aangeeft hoeveel besmettingen gemiddeld plaatsvinden op basis van 1 besmetting, gereduceerd zal worden tot tussen 1 en 1,2. De R0 op basis van de huidige maatregelen is onbekend, maar eerdere schattingen van de R0 van het coronavirus variëren tussen de 2-6 met een gemiddelde van 3,28.
Het is cruciaal om deze uitspraak in de context van onze zorgcapaciteit te zien: Duitsland heeft één van het hoogste aantal ziekenhuisbedden per 1000 personen in de wereld. Nederland heeft minder dan de helft van de capaciteit van Duitsland (3,3/1000). Dit betekent dat we ons in een zeer kwetsbare situatie bevinden. Het tijdsbestek om te handelen is kort. De kosten van “teveel” maatregelen nemen wegen niet op tegen de risico’s van te weinig maatregelen.
Er bestaan twee strategieën om de overbelasting van het Nederlandse zorgstelsel te voorkomen:
1 Het afvlakken van de curve --- Dit betekent dat de R0 in Nederland tussen een minstens zo nauw interval van 1-1,2 gehouden moet worden. Het rapport van het DGEpi legt uit dat het praktisch gezien onmogelijk is om de R0 in dat interval te houden. Elke kleine afwijking boven dit interval zal tot capaciteitsproblemen in de zorg leiden. De wiskundige modellen die de verspreiding van het virus modelleren bevatten onzekerheden. Een fout in de R0 kan leiden tot catastrofale gevolgen voor het Nederlandse zorgstelsel. Dat is waarom het huidige beleid van de overheid een uiterst riskante strategie is. Als over een week de R0 met de huidige maatregelen te hoog blijkt te zijn zal alsnog een totale lockdown nodig zijn (zie strategie 2 hieronder) en is het te laat om ernstige capaciteitsproblemen in de zorg te voorkomen.
2 De uitbraak compleet stoppen--- Dit betekent dat de R0 van het virus onder de 1 wordt gebracht (elke besmette persoon besmet dan gemiddeld gezien minder dan één persoon). Dit zal leiden tot een exponentiële afname van het aantal besmettingen en zal het virus compleet indammen. Dit is grotendeels gelukt in China en Zuid-Korea. Om dit te laten werken moeten we het contact tussen mensen zo veel mogelijk terugbrengen. Hiervoor zijn drastischere maatregelen nodig dan tot nu toe zijn genomen.
Wat moeten we doen om de R0 onder de 1 te brengen en de uitbraak compleet te stoppen:
1 Massaal testen en isoleren van besmette personen --- Het virus is onzichtbaar. Massaal testen maakt het zichtbaar. Zorg ervoor dat iedereen met symptomen wordt getest en geïsoleerd. De verspreiding van het virus in ons land vereist dat we iedereen met symptomen testen. Indien het aantal testkits beperkt is kunnen artsen werken met een checklist om waarschijnlijk besmette personen te identificeren. Elk besmette persoon leidt tot 200-300 nieuwe besmettingen over meerdere generaties van het virus en daarom is het zaak om besmette personen zo snel mogelijk te isoleren.
2 Het land in zones opdelen --- Een verdeel en indam strategie is essentieel. Breng het personenvervoer naar het land en ook tussen verschillende gebieden zo veel mogelijk terug, waarbij een COVID-19 test en een 14 daagse quarantaine vereist is voor diegene die tussen gebieden willen reizen. Iedereen behalve zij die essentiële diensten verlenen moeten thuis blijven. Ga van deur tot deur (met beschermende kleding) om besmettingen te identificeren en om in essentiële behoeftes van mensen te voorzien. Faciliteer lokale, onderlinge hulp in de samenleving.
Drie tot vier weken is genoeg om het virus te stoppen. De totale lockdown hoeft niet lang te duren. Als het virus zich niet kan verspreiden dan zal het verdwijnen. Nadat de “total lockdown” maatregelen worden losgelaten hoeft er geen tweede uitbraak te zijn. Wanneer nieuwe gevallen opduiken dan zullen de aantallen klein genoeg zijn om een verdere uitbraak te controleren via contact tracing d.m.v beter voorbereid personeel en protocollen die in rustigere omstandigheden uitgewerkt zijn. Eerder werkte contact tracing niet omdat de uitbraak van het virus initieel niet werd onderkend en er al te veel besmettingen hadden plaatsgevonden. De tijd om nog een wijziging t.o.v. het huidige beleid te realiseren is kort. Als we niet snel handelen zal het zorgstelsel overbelast raken. Het proberen om de curve af te vlakken is extreem risicovol.
Kies om de curve te stoppen.
Handel kordaat en handel snel.